gasthuisstraat 32, kaatsheuvel |

Wil je weer mooi en in balans komen na een burn-out?

Knipsel wekkerWat is een burn-out?

Bij een burn-out ben je na zeer lange tijd lichamelijk, geestelijk en emotioneel opgebrand. Het is een langzaam proces, waarin je bent oververmoeid geraakt en niet meer in staat bent leuke dingen te doen of plezier en energie uit je werk te halen. Je gaat minder presteren, maar je blijft door gaan met een werkdruk die hierdoor alleen maar toeneemt. De stress bouwt zich op, je wordt prikkelbaar en thuis ben je ook niet meer de gezelligste. Dit brengt weer nieuwe spanningen met zich mee. Je komt onvoldoende tot rust en tijd voor leuke dingen doen is er niet meer.

Oorzaken van een Burn-out

Persoonlijke kenmerken kunnen een rol spelen. Bijvoorbeeld wanneer je moeilijk nee kan zeggen, de lat voor jezelf erg hoog legt, hoe ga je met stress en spanningen om, het moeilijk vinden om hulp te vragen, negatief zijn over je eigen prestaties, je te sterk betrokken voelen bij je werk. Je niet uiten over je gevoelens.

Werk gerelateerde oorzaken kunnen onder andere zijn zware fysieke arbeidsomstandigheden, stress, onvoldoende afwisseling of uitdaging in je werk, geen goede werkrelatie met je leidinggevende, conflicten of pesten, slechte werksfeer.

Het ontwikkelen van een burn-out gaat ook niet bij iedereen op dezelfde wijze. De periode van stress die zich langzaam tot een burn-out ontwikkelt, is voor iedereen anders. Er kunnen jaren voorbij gaan waarin men lang onder druk staat en zijn grenzen steeds moet verleggen en overschrijden. Doordat het een langzaam proces is, heb je niet altijd zelf in de gaten dat je erin verzeild bent geraakt. Vaak zien je naasten het eerder dan jijzelf.

Burn-out symptomen

Een Burn-out geeft niet alleen klachten op het fysieke en emotionele vlak, maar er kunnen ook mentale klachten ontstaan, dat merk je en zie je.                        

Fysieke /lichamelijke signalen:

Je bent moe, je energie reserves zijn bijna op voor nu.

Slaapt slecht , moeilijk inslapen, slapeloosheid en moe op staan.

Hoofdpijn, duizeligheid

Hartkloppingen

Emotioneel/gevoelsmatig signalen

Angst, paniek aanvallen

Concentratieproblemen

Laag zelfbeeld

Nergens zin of moed voor hebben

Vergeetachtig

Mentale/geestelijke signalen

Prikkelbaar, kort lontje

Niet kunnen genieten van leuke dingen

Niet kunnen ontspannen, piekeren

Gevoel te hebben gefaald, geen zelfvertrouwen

Depressief , lusteloos

Opgebrand gevoel, geen energie, nergens zin voor hebben

Door deze grote overbelasting is het niet zo vreemd dat je gedrag ook een rol gaat spelen in het gehele proces. Je zit namelijk niet lekker in je vel. Pas op dat je, je niet gaat isoleren, of naar bepaalde middelen pakt om de stress en problemen te onderdrukken. Maar probeer het juist bespreekbaar te maken hoe moeilijk dat misschien ook is. Belangrijk om je problemen met je leidinggevende te bespreken. Hierdoor ontstaat er begrip voor jouw situatie en is er de mogelijkheid jouw situatie aan te passen.

We zijn gewend om maar door te gaan, ondanks alle stress en het gevoel opgebrand te zijn, maar dit is een proces wat niet vanzelf over gaat. Op tijd actie ondernemen is belangrijk

Mooi en in Balans helpt jou met deze klachten. Op fysiek gebied werken we met:

Overtollige afvalstoffen af te voeren door bodydrainages.

Energetische kruidenstempel massage

Meridiaan massage

Vijf elementen voedingsadvies

Maar ook op het emotioneel gebied kan ik je ondersteunen door:

Bewegen in de vorm van Qi-gong

Beauty of Emotions behandeling

Karakter analyse om valkuilen op te sporen.

Ook op mentaal gebied kan ik je ondersteunen door:

Rust in je hoofd met oorkaarsen

Ontspanning in de vorm van een massage

Mooi en in Balans heeft de tools voor jou bij je burn-out, en wil je daar graag bij helpen. Maak een afspraak met Niek via het contactformulier of een app kan ook 06-20445294